Gebelik dönemi hem anne adayı hem de bebek açısından büyük önem taşıyor. 9 ay boyunca vücutta çeşitli değişiklikler olması nedeniyle anne adayları zaman zaman sorunlarla karşılaşabiliyor. Yaz döneminde gebelikte dikkat edilmesi gereken noktalar oluşuyor.
Gebeliğin çeşitli dönemlerinde dikkat edilmesi gerekenler farklılık gösteriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, yaz aylarında yaşanan gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
GÜNLÜK YAŞAM
Hamilelik döneminde damarların geçişkenliği arttığı için cilt altında ödem görülür. İstirahat ile kan akışında artış sağlanmış olur. Bu yüzden özellikle çalışan hamilelerin gün içerisinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi ödemi azaltıcı bir yöntem olmaktadır. Ağırlaşan vücudun yaptığı baskı nedeniyle ağrıların çok görüldüğü ayakların rahatlatılmasında masaj işe yarayan yöntemlerden biridir. Gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerekir. Güneş bir D vitamini kaynağıdır.
Kemikleri, vücut savunma sistemini ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hamileler güneş ışınlarının dik geldiği 11.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalan hamilelere, şapka kullanmaları ve 50 koruma faktörlü bir krem sürmeleri önerilmektedir.
AZ AZ VE SIK SIK YİYİN
Beslenme şekli olarak genellikle protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Özellikle karbonhidrattan uzak durulması gerekmektedir. Bu zaten artmış olan gebelik metabolizmasının yaz dönemindeki ısı artışıyla daha da artmasıyla oluşan dengesizliğe karşı etkili olacaktır. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın. Gebelik döneminde az az ve sık sık sıvı alınmalı ve yemek yenilmelidir. Böylece bir yandan sıvı açığı engellenir bir yandan da kan şeker düzeyi normal sınırlarda seyrederek hem hipoglisemi hem de hipoglisemi sonucu anne ve bebekte olabilecek zararlar engellenir.
SIVI TÜKETİMİ
Gebelikte beslenme konusunda en önemli nokta uzun süre aç kalınmaması ve sık aralıklarla az miktarda gıda tüketimidir. Sabahları uyandıktan sonra başucunuzda duran galeta veya çubuk krakerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır. Yaz aylarında ısı ve terleme ile oluşan sıvı kaybı eğer yerine konmazsa bayılmalara neden olabilir. Ortam ısı artışıyla birlikte vücudun sıvı ihtiyacı arttığı için günde en az iki litre sıvı tüketimi önemlidir. Bu sıvı ihtiyacı normal su ile olmakla birlikte diğer sıvı içecek ve gıdalarla da karşılanabilir. Aldığımız bu sıvının kafein, karbondioksit ve yüksek şeker içermemesi de önemli bir ayraç. Sıvı kaynağı olarak beslenmemizde öncelikle suya yer vermemiz gerekir.
KIZARTMADAN UZAK DURUN
Yaz aylarında bol bulunan meyve ve sebzelerden uygun ve bol şekilde tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, lif, su ve bebeğinizin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleriyle yüklüdür. Meyve ve sebzelerin sağladığı bu yararlardan faydalanabilmenin en kolay yolu çeşitliliği sağlamaktır. Kalsiyumdan zengin; süt, yoğurt, peynir, proteinden zengin; et, tavuk, balık, yumurta ile beslenilmelidir. Hazmı zor kızartma, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yaz aylarının vazgeçilmez besini olan dondurmayı seçerken kremayla yapılan dondurmalar yerine taze sütle yapılan dondurmaları tercih etmek daha az katı yağ almamızı sağlar. Şerbetli hamur tatlıları yerine dondurma, yazın bize sunduğu sağlıklı ve nispeten daha düşük enerjili bir seçenektir.
GÜNLÜK YAŞAM
Hamilelik döneminde damarların geçişkenliği arttığı için cilt altında ödem görülür. İstirahat ile kan akışında artış sağlanmış olur. Bu yüzden özellikle çalışan hamilelerin gün içerisinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi ödemi azaltıcı bir yöntem olmaktadır. Ağırlaşan vücudun yaptığı baskı nedeniyle ağrıların çok görüldüğü ayakların rahatlatılmasında masaj işe yarayan yöntemlerden biridir. Gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerekir. Güneş bir D vitamini kaynağıdır.
Kemikleri, vücut savunma sistemini ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hamileler güneş ışınlarının dik geldiği 11.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalan hamilelere, şapka kullanmaları ve 50 koruma faktörlü bir krem sürmeleri önerilmektedir.
AZ AZ VE SIK SIK YİYİN
Beslenme şekli olarak genellikle protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Özellikle karbonhidrattan uzak durulması gerekmektedir. Bu zaten artmış olan gebelik metabolizmasının yaz dönemindeki ısı artışıyla daha da artmasıyla oluşan dengesizliğe karşı etkili olacaktır. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın. Gebelik döneminde az az ve sık sık sıvı alınmalı ve yemek yenilmelidir. Böylece bir yandan sıvı açığı engellenir bir yandan da kan şeker düzeyi normal sınırlarda seyrederek hem hipoglisemi hem de hipoglisemi sonucu anne ve bebekte olabilecek zararlar engellenir.
SIVI TÜKETİMİ
Gebelikte beslenme konusunda en önemli nokta uzun süre aç kalınmaması ve sık aralıklarla az miktarda gıda tüketimidir. Sabahları uyandıktan sonra başucunuzda duran galeta veya çubuk krakerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır. Yaz aylarında ısı ve terleme ile oluşan sıvı kaybı eğer yerine konmazsa bayılmalara neden olabilir. Ortam ısı artışıyla birlikte vücudun sıvı ihtiyacı arttığı için günde en az iki litre sıvı tüketimi önemlidir. Bu sıvı ihtiyacı normal su ile olmakla birlikte diğer sıvı içecek ve gıdalarla da karşılanabilir. Aldığımız bu sıvının kafein, karbondioksit ve yüksek şeker içermemesi de önemli bir ayraç. Sıvı kaynağı olarak beslenmemizde öncelikle suya yer vermemiz gerekir.
KIZARTMADAN UZAK DURUN
Yaz aylarında bol bulunan meyve ve sebzelerden uygun ve bol şekilde tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, lif, su ve bebeğinizin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleriyle yüklüdür. Meyve ve sebzelerin sağladığı bu yararlardan faydalanabilmenin en kolay yolu çeşitliliği sağlamaktır. Kalsiyumdan zengin; süt, yoğurt, peynir, proteinden zengin; et, tavuk, balık, yumurta ile beslenilmelidir. Hazmı zor kızartma, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yaz aylarının vazgeçilmez besini olan dondurmayı seçerken kremayla yapılan dondurmalar yerine taze sütle yapılan dondurmaları tercih etmek daha az katı yağ almamızı sağlar. Şerbetli hamur tatlıları yerine dondurma, yazın bize sunduğu sağlıklı ve nispeten daha düşük enerjili bir seçenektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder